Het darmmicrobioom en eczeem

Eczeem is een veelvoorkomende huidaandoening die gekenmerkt wordt door roodheid, jeuk en ontsteking. Hoewel de oorzaken complex zijn, groeit het wetenschappelijk inzicht dat ons darmmicrobioom een cruciale rol kan spelen bij de ontwikkeling en verergering van deze aandoening. In dit blog duiken we dieper in de relatie tussen het darmmicrobioom en eczeem, verkennen we hoe verstoringen in de darmflora eczeem kunnen beïnvloeden, en bieden we praktische adviezen om je darmen te ondersteunen voor een gezondere huid.

Ben je benieuwd naar de connectie tussen je darmen en je huidgezondheid? Blijf lezen om erachter te komen hoe je deze belangrijke link kunt optimaliseren voor een betere algehele gezondheid.

 

Wat is het darmmicrobioom?

Het darmmicrobioom, ook wel darmflora genoemd, is als een levend ecosysteem in je darmen, vol met verschillende soorten micro-organismen zoals bacteriën, virussen, schimmels en gisten. Deze gemeenschap van micro-organismen is van cruciaal belang voor onze gezondheid omdat het veel taken vervult die ons lichaam ondersteunen. Ze helpen bijvoorbeeld bij de spijsvertering en produceren vitaminen zoals B-vitamines en vitamine K.

Maar het darmmicrobioom doet meer dan alleen voedsel verteren. Het speelt ook een grote rol in ons immuunsysteem. Ongeveer 70-80% van ons immuunsysteem bevindt zich in onze darmen. De goede bacteriën in ons darmmicrobioom helpen onze darmwand gezond te houden en voorkomen dat schadelijke stoffen en ziekteverwekkers in ons lichaam kunnen binnendringen. Wanneer het darmmicrobioom uit balans raakt, kan dit leiden tot problemen zoals ontstekingen, spijsverteringsproblemen, allergieën en zelfs huidaandoeningen zoals eczeem.

 

De relatie tussen je darmen en eczeem

Wist je dat wetenschappers steeds meer bewijs vinden dat problemen in je darmen kunnen bijdragen aan eczeem? Recente onderzoeken laten zien dat verstoringen in je darmmicrobioom, een rol kunnen spelen bij het ontwikkelen van eczeem. Denk aan je darmen als een bruisende stad vol met verschillende bacteriën, virussen en gisten. Wanneer dit microbioom uit balans raakt, kunnen schadelijke bacteriën de overhand krijgen. Dit kan leiden tot problemen zoals een “lekkende darm”, waarbij de darmwand meer doorlaatbaar wordt. Hierdoor kunnen ontstekingsbevorderende moleculen in de bloedbaan terechtkomen, die vervolgens ontstekingsreacties in de huid kunnen versterken (van der Merwe et al., 2021).

Een andere studie, gepubliceerd in Frontiers in Cellular and Infection Microbiology, benadrukt dat het darmmicrobioom ook een rol speelt bij het reguleren van ons immuunsysteem, met name bij T-cellen die betrokken zijn bij ontstekingen en auto-immuunziekten zoals eczeem (Brown et al., 2020). Dit betekent dat de gezondheid van je darmen niet alleen invloed heeft op je spijsvertering, maar ook op hoe je lichaam reageert op ontstekingen die huidaandoeningen zoals eczeem kunnen verergeren.

 

Hoe werkt dat dan precies?

Het darmmicrobioom heeft een belangrijke invloed op eczeem. Hier zijn een paar manieren waarop dat gebeurt:

  1. Ontstekingsreacties: Als het darmmicrobioom uit balans is, kan dit leiden tot een toename van ontstekingsbevorderende stoffen zoals cytokines. Deze stoffen kunnen door je bloed naar je huid reizen en daar ontstekingen veroorzaken, wat kan bijdragen aan de symptomen van eczeem.
  2. Immuunsysteem: Je darmmicrobioom speelt een cruciale rol bij de ontwikkeling en regulering van je immuunsysteem. Wanneer er een disbalans is, kan je immuunsysteem te actief worden. Dit kan ontstekingsprocessen in je huid verergeren, waardoor eczeemklachten toenemen.
  3. Barrièrefunctie: Een gezond darmmicrobioom helpt de darmbarrière sterk te houden. Deze barrière voorkomt dat schadelijke stoffen en bacteriën je bloedbaan bereiken. Als deze barrière verzwakt is, kunnen ontstekingen zich gemakkelijker verspreiden, ook naar je huid, wat de symptomen van eczeem kan verergeren.

 

Deze interacties laten zien hoe belangrijk het is om je darmgezondheid te ondersteunen voor een gezonde huid en het verminderen van eczeemklachten. Door te zorgen voor een gebalanceerd dieet met veel vezels, probiotica en prebiotica kun je mogelijk de balans in je darmmicrobioom verbeteren en daarmee ook de symptomen van eczeem helpen verminderen.

 

Ondersteun je darmmicrobioom

Het bevorderen van een gezond darmmicrobioom kan mogelijk helpen om eczeemklachten te verminderen of onder controle te houden. Hier zijn enkele praktische tips:

  • Eet vezelrijk: Vezelrijke voeding zoals groenten, fruit, volle granen en peulvruchten voedt de goede bacteriën in je darmen en ondersteunt een gezonde darmflora.
  • Probiotica: Voeg probiotische voedingsmiddelen toe aan je dieet, zoals yoghurt, kefir, zuurkool en kimchi. Probiotica kunnen helpen om een gezonde balans van darmbacteriën te bevorderen.
  • Prebiotica: Prebiotica zijn voedingsstoffen die niet door ons lichaam worden verteerd, maar die juist de groei en activiteit van gunstige darmbacteriën stimuleren. Voorbeelden zijn knoflook, uien, prei, banaan, havermout en cichoreiwortel.
  • Beperk suiker en bewerkte voedingsmiddelen: Geraffineerde suiker en bewerkte voedingsmiddelen kunnen de groei van schadelijke bacteriën in de darmen bevorderen. Kies in plaats daarvan voor verse, onbewerkte voedingsmiddelen.
  • Stressmanagement: Stress kan een negatieve invloed hebben op het darmmicrobioom en eczeem verergeren. Probeer stress te verminderen door middel van ontspanningstechnieken zoals yoga, meditatie en wandelen.

 

Conclusie

Het darmmicrobioom speelt een cruciale rol bij het reguleren van ontstekingsreacties die bijdragen aan eczeem. Door je darmmicrobioom te ondersteunen met een gezonde voeding en stressmanagement, kun je mogelijk de symptomen van je eczeem verminderen.

Als orthomoleculair therapeut met meer dan 6 jaar ervaring in de behandeling van huidklachten waaronder eczeem, heb ik meer dan 3500 mensen geholpen naar een egale, zuivere huid van binnenuit met behulp van voeding, leefstijl en suppletie op basis van laboratoriumonderzoek. Benieuwd hoe ik jou kan helpen naar een eczeemvrije huid zonder medicatie slikken of zalfjes smeren? Neem contact met mij op of bekijk mijn aanbod hier.

 

Bronvermelding

  • van der Merwe, R., van Wyk, A., & Viljoen, M. (2021). The role of gut microbiota dysbiosis in inflammatory skin diseases. Annals of the New York Academy of Sciences, 1498(1), 93-105.
  • Brown, E. M., Kenny, D. J., & Xavier, R. J. (2020). Gut microbiota regulation of T cells during inflammation and autoimmunity. Frontiers in Cellular and Infection Microbiology, 10, 167.

 

Share to inspire

Gerelateerde blogs

Zo beïnvloedt suiker je huid

Wat leidt tot een goede nachtrust? Slaap is een cyclisch en chemisch proces. Het is cyclisch omdat je lichaam zich... lees verder

De anticonceptiepil vs acne, wondermiddel of niet?

Afvallen en diëten zijn in ons kikkerlandje al jaren hot en happening. De ene dieethype is nog niet voorbij, of... lees verder